Sustav akumulacijskog podnog grijanja PDF Ispis E-mail

Akumulacijsko podno grijanjePodno grijanje sustavom akumulacije je sistem grijanja koji pruža mogućnost akumuliranja topline u sloj betona u koji su kablovi ugrađeni. Ova vrsta grijanja se uglavnom primjenjuje kod podnih obloga koje su otporne na temperaturu. Ovim su obuhvaćeni parket, daske i ostale drvene podne obloge, tepisi i linoleum. Ekonomična nisko-tarifna električna energija akumulirana u toku noći isijava ravnomjerno preko dana.

Kad planiramo akumulacijsko podno grijanje, moramo pripaziti da debljina podne konstrukcije u kojoj se akumulira toplinska energija bude dostatna za akumulaciju željene topline. Akumulacija podne topline postiže se postavljanjem Tassu podnih kablova jačine 20 W po dužnom metru, kako bi se ukupno dobilo 80 -100 W/m2 , udaljenost kablova 15 - 25 cm, a instalacijska dubina 5 - 10 cm. Kablovi su dostupni u veličinama od 11 do 106 metara.

Kablovi se ne režu, već se biraju kablovi odgovarajućih dužina za različite kvadrature.

Propisane temperature koje garantiraju maksimalnu udobnost

Za različite podne obloge preporučuju se sljedeće temperature:
Drveni podovi i podovi od pluta
Podne obloge od linoleuma
Keramičke pločice, kamen i beton
Laminati
Drveni podovi i podovi od pluta
Podne obloge od linoleuma
Keramičke pločice, kamen i beton
Laminati
23-27°C
26-28°C
26-28°C
23-27°C
23-27°C
26-28°C
26-28°C
23-27°C

Za reguliranje direktnog i akumulacijskog podnog grijanja, preporučujemo ECO-10 termostat za podno grijanje, kojim se regulira temperatura poda.

Termostat ima redukcijsku temperaturu od 4°C, a njime se može regulirati i akumulirana energija. Izravna štednja se postiže putem termostatskog prekidača, kojim se koristi redukcija od 4°C.

Senzor se montira u fleksibilnu cijev, zatvorenu električarskom trakom na kraju cijevi,  u sredinu između dva dijela grijača.