Potrošnja energije smanjena do 85% PDF Ispis E-mail

T. LuukkainenModerne nisko-energetske kuće se griju na struju

Klima se mijenja i nafte će kad-tad nestati. Graditeji žele sačuvati okoliš, ali i novce. Nove tehnologije u gradnji mogu uvelike smanjiti potrebe za grijanjem.

Timo Luukkainen, izvršni director Ensto Grupe, kaže da se 85% energije štedi ako je kuća osmišljena i primjenjuje razinu pasivne energije, za razliku od trenutnih standarda u gradnji.

Kod kuće koja primjenjuje pasivnu energiju, samo je 200 W grijuće snage potrebno za prostoriju od 20 kvadratnih metara, čak i kada bi vani bilo -26°C. Istovremeno, usporedbe među načinima grijanja mogu prestati jer skupi sustavi centralnog grijanja više nisu potrebni. Na sve potrebe za grijanjem može odgovoriti električna energija koja se proizvodi i distribuira na pravilan način.

Luukkainen kaže da je za to potrebno samo 15% standardne struje, a to je onda sigurno  najjeftiniji i najefikasniji način grijanja, s time i ekološki osviješten način zagrijavanja.

Ako se koristi gradnja koja podržava pasivnu energiju, period grijanja se može smanjiti sa 6 na 2 mjeseca. Kada se potreba za grijanjem smanji za 85 %, na primjer, geotermalnim grijućim sustavima je potrebno više od 35 godina da se isplate. Može biti isplativno jedino u staroj kući sa lošom izolacijom koja ne prati suvremene standarde. U ostalim slučajevima bi električno grijanje bilo najbolje rješenje.